The Best Sustainability Report 2016 in Romania
This year Deloitte Green Frog Award competition organized in Romania was won for the first time by INNOVA Project Consulting client. The Sustainability Report of SIVECO was appreciated for the content, materiality, structure and creativity in communication, as well as sustainability performance & strategic commitments. As winner of the national stage, the report was qualified for participation in the regional stage of the competition, which will determine the best sustainability report in Central Europe. “We, INNOVA team, believe that preparing a Sustainability Report is a journey. It starts with setting economic, social and environmental goals together with a strategy that facilitates identifying, understanding and managing all the material aspects for the company and its stakeholders, and ends with the performances reporting. We are happy that, SIVECO Romania has chosen INNOVA to make this journey”. The report can be downloaded from here.
INNOVA Project Consulting a participat la Zilele Biz
Mihaela Croitoru, Managing Partner INNOVA, a susținut o intervenție în cadrul evenimentului, organizat de Revista Biz, luni 14 noiembrie privind capitalizarea Dezvoltării Durabile de către antreprenori „Majoritatea știm ce este Dezvoltarea Durabila mai mult la nivel de definiție, putini însă cunoaștem ce presupune integrarea acesteia concret într-o organizație. Dezvoltarea Durabila înseamnă sa gestionezi sau sa lansezi o afacere, ținând cont de aspectele economice, sociale și de mediu, sa conștientizezi impactul pozitiv și negativ pe care afacerea ta, prin produsele, soluțiile sau serviciile pe care le pune piața, îl are asupra comunității și asupra mediului. Sa încerci sa diminuezi impactul negativ și sa-l maximizezi pe cel pozitiv, în folosul tău ca antreprenor, dar în același timp, sa creezi valoare și pentru comunitatea în care iți desfășori activitatea”. Gestionarea corecta și eficienta a riscurilor inclusiv cele economice, sociale și de mediu, reprezintă pentru o organizație un instrument prin care aceasta poate sa le transforme din probleme în oportunități, câștigând avantaje competitive, dar și o poziție de lider de sustenabilitate. In acest mod, vorbim de capitalizarea dezvoltării durabile în aceeași măsura pentru o organizație, cat și pentru comunitate. Foto: Vali Mirea
Parteneriat Garanti Leasing
In luna mai 2016 INNOVA Project Consulting a stabilit un parteneriat de cooperare in domeniul Fondurilor Europene cu Garanti Leasing - www.garantileasing.ro. Cu o tradiție de peste 15 ani pe piața de leasing din România, Garanti Leasing sprijină organizațiile care accesează Fonduri Europene sa achiziționeze in sistem de leasing echipamente, vehicule si imobile.
Raportarea informatiilor nefinanciare – Directiva 2014/95/UE
Începând cu ianuarie 2017 se vor aplica prevederile Directivei 2014/95/UE care stabilește obligativitatea prezentării de informații nefinanciare si de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi si grupuri mari care sunt de interes public si care au peste 500 de angajați. Modalitățile prin care Directiva Europeana stabilește prezentarea acestor tipuri de informații sunt, fie printr-o declarație nefinanciara, pe care sa o includă in raportul anual de gestiune, fie printr-un raport separat, care sa fie publicat in maxim 6 luni de la data bilanțului. Indiferent de forma de prezentare aleasa, informațiile nefinanciare vor acoperi aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului si combaterea corupției si a darii de mita, in măsura in care, acestea sunt necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performantei si impactului pe care întreprinderea o are in comunitate (performanta de dezvoltare durabila). Astfel, declarația sau raportul vor cuprinde: • o descriere succinta a modului de afaceri al întreprinderii; • o descriere a politicilor adoptate in legătura cu aspectele de mai sus, inclusiv a procedurilor de diligenta necesara aplicate; • rezultatele acestor politici; • principalele riscuri legate de aceste aspecte care rezulta din activitățile întreprinderii, precum si, atunci când este relevant si proporțional, relațiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective si modul in care întreprinderea gestionează aceste riscuri; • indicatori cheie de performanta nefinanciara relevanți pentru activitatea specifica a întreprinderii. In situatia in care, intreprinderea nu cuprinde in aceasta declaratie sau raport informatii cu privire la unul dintre aceste aspecte, trebuie sa explice si sa motiveze in mod clar acest lucru. De asemenea, in cazuri exceptionale, statul membru va putea permite ca o serie de informatii care ar aduce prejudicii grave pozitiei comerciale a intreprinderii, sa fie omise, sub rezerva unei motivari clare si sa nu impiedice o intelegere corecta si echilibrata a performantei de dezvoltare durabila a intreprinderii. In prezent, firmele din Romania, care raporteaza informatii nefinanciare, o fac in mod voluntar, sub forma Rapoartelor de Dezvoltare Durabila sau Rapoartelor de responsabilitate sociala. In anul 2017, acestea vor fi mai pregatite sa se conformeze prevederilor Directivei Europene 2014/95, fiind necesare doar revizuiri ale sistemului de raportare deja pus in practica.
Educația si Tehnologiile Digitale – Calea spre o Dezvoltare Durabila
INNOVA Project Consulting si COLEGIUL NAȚIONAL „NICOLAE TITULESCU” din Pucioasa, împărtășeșc cu publicul larg o parte din rezultatele preliminare obținute in cadrul Studiului “Digital Education in the EU“ finanțat de Comisia Europeana in cadrul Programului Erasmus+. Informațiile au fost colectate prin aplicarea de chestionare pe un eșantion de 242 de elevi si 80 de profesori din 5 tari: Romania, Polonia, Lituania, Italia si Portugalia, si prin organizarea a 3 focus grupuri cu participarea a 30 de elevi si 5 profesori din Romania, Polonia, Lituania, Italia si Portugalia. Introducerea de noi tehnologii digitale în procesul de predare și învățare a fost un fenomen în ascensiune în ultimul deceniu. Utilizarea adecvată a noilor tehnologii digitale are un potențial imens în educație și formare formală pentru a îmbunătăți procesele de predare și de învățare și pentru a sprijini modernizarea instituțiilor de învățământ și de formare europene. In acest context, Studiul “Digital Education in the EU” urmărește sa stabilească gradul de introducere si utilizare a noilor tehnologii digitale, în prezent in cinci din Statele Membre, beneficiile obținute de către elevii si profesorii care le utilizează si identificarea eventualelor bariere si decalaje intre diferite regiuni ale Uniunii Europene. In general, in majoritatea unităților de învățământ din cele 5 tari, elevii si profesorii au la dispoziție o gama larga de tehnologii digitale conectate la internet – desktop computer, tablete, digital reader, tabla interactiva, proiector etc -, dar gradul de utilizare al acestora este încă limitat. Suportul de curs cel mai des întâlnit si folosit rămâne cel tradițional, puține dintre scoli având la dispoziție manuale digitale. Daca elevii din ziua de azi dețin toate competentele necesare pentru utilizarea noilor tehnologii, făcând parte din generația celor nativi digitali, majoritatea profesorilor au in continuare nevoie de cursuri de specializare si de dezvoltare a acestor competente. Acesta reprezintă unul dintre motivele pentru care timpul in care profesorii utilizează tehnologiile digitale pentru pregătirea lecțiilor si in susținerea cursurile este doar de 25-50%. Cat privește elevii, chiar daca acesteia au competentele necesare si accesul la tehnologiile digitale, nu conștientizează cu adevărat întregul potențial al acestora in procesul de învățare, având nevoie de îndrumare suplimentara din partea scolii si a părinților. Si nu in ultimul rând, având in vedere ca educația reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care se poate atinge o dezvoltare durabila, fiecare dintre noi, ca cetățeni activi ai Uniunii Europene, are datoria sa se implice și sa sprijine integrarea si utilizarea corecta a tehnologiilor digitale in procesul de învățare si predare.